"La sacralitat de viure" (pdf català/castellano)
Ja podeu llegir el recull de textos del cicle "La sacralitat de viure":

"La sacralitat de viure" (català) [PDF]

"La sacralidad de vivir" (castellano) [PDF]

Del 4 d’abril al 8 de maig del 2019 l’Oficina d’Afers Religiosos va organitzar conjuntament amb Biblioteques de Barcelona un cicle de xerrades sota el títol, “La sacralitat de viure”. Comissariat i presentat per Didac P. Lagarriga, el cicle estava format per sis xerrades en les que diversos testimonis ens van parlar d'aquesta sacralitat de viure des de diferents àmbits. Vàrem poder veure diferents aproximacions a aquesta noció de sacralitat sense haver de fer explícita una religió en concret. D’aquestes xerrades se n’ha elaborat un llibret, en format digital, amb un recull de textos de les persones que hi varen participar.

Parlar de la sacralitat de viure és parlar de ciència, de rituals, d’arts, de salut, …; en definitiva, de tots els àmbits que ens fan tornar a connectar amb la nostra essència primera, més enllà d’uns dogmes i unes creences, per afrontar una vida més rica i amb sentit, tant individualment com col·lectivament.

Aquesta sacralitat de viure, té més sentit que mai en el moment que totes i tots estem vivint. Dídac P. Lagarriga, comissari del cicle, citava el científic anglèsRupert Sheldrake: “No som sagrats quan estem separats i desconnectats els uns dels altres, del món més-que-humà i de la font de tot ésser. Experimentem el sagrat quan estem connectats a la font de la vida que va molt més enllà de les nostres limitades naturaleses.”* Perquè si avui és urgent parlar d’aquest retorn a la consciència del sagrat entès com a vincle, també és important obrir espais on el fet religiós es tracti des de la transversalitat i la pluralitat no només de creences, sinó de pràctiques i experiències dins d’una mateixa creença

Les xerrades tingueren lloc a diferents biblioteques de Barcelona i es van poder escoltar persones que reunien un gran coneixement sobre les qüestions que van tractar amb aquesta sensibilitat cap a la noció del sagrat, fossin religioses o no. Elles i ells han creat, amb els seus textos, el recull que trobareu adjunt i que veu la llum just un any després (en català i castellà).

Les sessions van ser:

  • “La poesia, eina devocional”, a càrrec de Lluís Solà, poeta i dramaturg, i Jesús Aguado, poeta i especialista en l’Índia.
  • “Infància i adolescència: cel i terra”, a càrrec de Sonia Kliass, psicòloga i assessora familiar, i Sònia Castaño, educadora.
  • “Ecologia profunda”, a càrrec d’Ángeles Parra, directora de Biocultura i presidenta de Vida Sana, i Pedro Burruezo, músic, periodista i director de ‘The Ecologist’.
  • “Contemplació i compromís social”, a càrrec de Laia de Ahumada, escriptora, i Olga Fajardo, docent i especialista en mística.
  • “La ciència com a revelació”, a càrrec de Jordi Pigem, filòsof de la ciència, i Josep M. Mallarach, geòleg i assessor mediambiental.
  • “Alimentar el cos, nodrir l’ànima”, a càrrec de Bonnie Cohen, nutricionista i rabina, i Montse Castellà, vicepresidenta de la Coordinadora Catalana d’Entitats Budistes.