Tercera edició del cicle “Quotidià i extraordinari”


*Text extret de: https://ajuntament.barcelona.cat/oficina-afers-religiosos/ca/noticia/tercera-edicio-del-cicle-quotidia-i-extraordinari-dins-de-la-setmana-de-lalimentacio-sostenible_1106316

Tercera edició del cicle “Quotidià i extraordinari” dins de la Setmana de l’Alimentació Sostenible

L’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona organitza la tercera edició del cicle ja consolidat, "III Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses", sota el subtítol "Cos, terra i cosmos, el vincle sostenible", en el marc de la Setmana de l’Alimentació Sostenible. La línia conductora del cicle és la relació entre l’espiritualitat i les pràctiques alimentàries. Comissariat per Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, el cicle consta d’una sessió inaugural, a càrrec de Marta Ruíz Pascua, historiadora i antropòloga, Juan José Plasencia, poeta, escriptor i terapeuta, i Dídac P. Lagarriga; i quatre presentacions amb degustació amb testimonis convidats que parlaran de la seva experiència personal amb l'alimentació i les seves creences. El cristianisme ortodox etíop, l’adventisme, el judaisme, l’islam i el jainisme seran les tradicions religioses protagonistes de les presentacions amb degustació. A més d’escoltar i aprendre, ens parlaran de la vinculació de l’aliment amb la seva tradició religiosa, i també ens mostraran algunes receptes i menges.

Menjar és un acte quotidià, però alhora totes les tradicions religioses del món han vist en aquesta acció bàsica el seu aspecte extraordinari, que ens vincula amb el que és transcendent. El fet que sense alimentació no hi hagi vida i que, per tant, menjar sigui obligat, ha empès la humanitat a dotar aquest gest d’un simbolisme que va molt més enllà de la simple supervivència. Les tradicions religioses faciliten el marc perquè la supervivència esdevingui vida plena i, en conseqüència, han inclòs el menjar en l’aspecte transcendent, carregat de simbolisme. En la diversitat d’aproximacions i cultes sempre hi ha un nexe comú: l’aliment com a pont entre el món terrenal i el diví.

Barcelona és reconeguda internacionalment com a creadora d’un discurs alimentari propi, un territori de canvi i innovació gastronòmica constant al voltant de l’alimentació, una xarxa emblemàtica de 42 mercats municipals i un teixit agroecològic compromès. Aquests elements la converteixen en un dels grans centres europeus de consum i comercialització alimentària, en el centre d’una metròpolis urbana en contínua reflexió sobre el paper fonamental de l’alimentació en la societat actual i sobre les derivades que l’alimentació té tant des del punt de vista de la salut com de l’ecologia.

La Capital de l’Alimentació Sostenible a Barcelona que té lloc el 2021 és, doncs, una palanca per impulsar una transició alimentària cap a la sostenibilitat amb la qual s’aconsegueixi enfortir les economies locals sostenibles i millorar la salut de les persones, així com la del conjunt del planeta. Entre el 19 i el 21 d’octubre de 2021, Barcelona serà la seu del 7è Fòrum Global del Pacte de Política Alimentària Urbana de Milà. El tema central d’aquest Fòrum Global pivotarà específicament sobre el nexe entre alimentació i emergència climàtica.

El “III Quotidià i extraordinari: el menjar en les tradicions religioses” s’emmarca, enguany, dins la Setmana de l’Alimentació Sostenible, una proposta que ocupa la ciutat de Barcelona per parlar sobre aquesta qüestió clau. Tot i que en el vincle entre menjar i tradicions religioses la sostenibilitat i l’equilibri (ambiental i personal) sempre hi són, en aquesta edició s’ha volgut incidir encara més en la relació. Tant en la sessió inaugural, d’àmbit més teòric, com en les diferents degustacions i tastos que acompanyen les altres xerrades, es podrà veure com les diverses tradicions religioses parlen de la importància de respectar i conservar el medi sense oblidar l’àmbit espiritual. Per això, quan parlem d’alimentació i religió, parlem també de la relació entre matèria i esperit i d’aquesta tríada cos/terra/cosmos que aporta una mirada holística a la lluita ecologista.

COMISSARI I PRESENTADOR DEL CICLE:

Dídac P. Lagarriga, escriptor i periodista, el 2005 va fundar a Barcelona Oozebap, una entitat dedicada a la difusió d’experiències i reflexions culturals, polítiques i espirituals de l’Àfrica i l’islam. També col·labora habitualment en premsa i des del 2014 escriu setmanalment al Diari Ara sobre espiritualitat i diàleg interreligiós. Igualment, participa en col·loquis i trobades sobre qüestions relacionades amb l’islam i el diàleg interreligiós. Ha publicat diversos llibres, entre els quals destaquen Eco-yihad. Apertura de conciencia a través de la ecología y el consumo halal (Bellaterra, 2014), Un islam visto y no visto. Hacia un respeto común (Bellaterra, 2016), Del teu germà musulmà. Cartes d’avui a Charles de Foucauld (Fragmenta, 2017), Tombuctú. Archivos de arena (Árdora, 2017) i el llibre infantil El despertar de l’arbre (Akiara, 2018).

SESSIÓ INAUGURAL:

La sessió inaugural tindrà lloc el divendres 15 d’octubre de 2021, a les 18.00 h, a la sala polivalent del Mercat de Sant Antoni (carrer del Comte d’Urgell, 1. Al fossat del Mercat), enguany organitzada amb la col·laboració de Mercats de Barcelona i Espai Avinyó-Llengua i CulturaMarta Ruíz Pascua, historiadora i antropòloga, parlarà d’identitat i alimentacióJuan José Plasencia, poeta, escriptor i terapeuta, parlarà de la relació entre el cos i les emocions, i Dídac P. Lagarriga, comissari del cicle, parlarà sobre el vincle entre el menjar i les religions.

  • Marta Ruíz Pascua és historiadora i antropòloga especialitzada en l’estudi i divulgació de les pràctiques i identitats alimentàries en contextos de migració i al món rural, amb perspectiva de gènere i interseccional. Ha fet estudis en Dinamització Local Agroecològica i forma part de diferents projectes per a la promoció de sistemes alimentaris alternatius. Actualment, treballa a l’Etnogràfica – Antropologia per a la transformació social i és membre de l’Observatori de l’Alimentació.

  • Juan José Plasencia és poeta, escriptor i terapeuta, director de Kinetena, una escola de medicina tradicional xinesa a Barcelona. És autor de diversos llibres, com per exemple El cuerpo emocional a l’editorial Kairós.

PRESENTACIONS AMB DEGUSTACIÓ:

Després de la sessió inaugural es faran quatre sessions amb degustació de menjar en què els testimonis convidats ens parlaran de la seva experiència i de la relació personal entre l’aliment i les seves creences:

  • “Cristianisme ortodox etíop, arrel sostenible”: dissabte 16 d’octubre, a les 14.00 h, al Restaurant Abissínia (carrer del Torrent de les Flors, 55). A càrrec de Rahel Berhe, propietària del del restaurant i gran coneixedora del funcionament del cos humà. A la seva cuina apliquen els cinc sabors (dolç, salat, picant, àcid i amarg) per regular el pH i tenir una bona digestió, a més de promoure el coneixement del cos a través de la gastronomia.

  • “Cristianisme adventista, tradició vegana”: dilluns 18 d’octubre, a les 11.30 h, a l’aula gastronòmica del Mercat de la Boqueria (la Rambla, 9, 3a planta. Accés al fons del mercat tocant a la plaça de la Gardunya), sessió organitzada amb la col·laboració de Mercats de Barcelona. A càrrec de Sandra Patrone, argentina, especialista en menjar saludable i amb un màster en Salut Pública. Molt activa en l’Església adventista, és directora del ministeri de salut de la unió espanyola de l’Església Adventista. El 2018 va obrir a Sabadell el Beagle, el primer restaurant 100% vegà de Sabadell. Combina aquesta feina amb la de cursos al voltant de l’alimentació saludable i vegetariana.

  • “Judaisme i islam, ecologia compartida”: dimecres 20 d’octubre, a les 19.00 h, a la Casa Adret (carrer de Salomó ben Adret, 6). Primera presentació amb degustació en la que es podrà comptar amb el binomi: Projecte Toldot i Khadija Ouaryachi. El Projecte Toldot, amb Mónica Buzali i Eva McGowan com a protagonistes i fundadores, és un projecte culinari que s’emmarca dins de l’associació cultural Mozaika. La seva proposta és gaudir de la cuina jueva per mitjà d’una experiència íntima i privada. Una cuina que ens parla de la història d’un poble divers, una cuina de cuines, un viatge a través dels sentits des de la proximitat d’una taula, on les cuineres comparteixen les seves històries amb els visitants. Khadija Ouaryachi és graduada en Humanitats per la UPF, mediadora comunitària, educadora social i educadora ambiental, amb àmplia experiència en l’àmbit pedagògic i cultural.

  • “Jainisme, sacralitzar la terra”: dijous 21 d’octubre, a les 19.00 h, al Restaurant Maharaja (rambla del Raval, 14). Darrera presentació amb degustació a càrrec de Virk Mohinder cuiner d’origen indi. Va treballar deu anys al restaurant Botafumeiro de Barcelona fins que l’any 2001 va obrir el seu propi local al Raval, el restaurant Maharaja, amb la intenció d’oferir una cuina que mostri la diversitat gastronòmica de l’Índia i, en especial, la de tradició jainista.

FUNCIONAMENT I INSCRIPCIONS:

Activitats gratuïtes amb aforament limitat. Cal inscripció prèvia per a cadascuna de les activitats per separat AQUÍ. Pel que fa a les presentacions amb degustació: només es permet la inscripció a dues presentacions amb degustació per persona.